Mijn dochter is bijna één jaar oud. Wauw, wat een jaar! Terugkijkend is dit jaar zo ontzettend snel gegaan, niet normaal. Gelukkig deed ik het niet alleen, ondanks dat Charlie midden in de eerste lockdown vanwege het coronavirus werd geboren. Ik had mijn eigen tribe.

Find your tribe
Serieus, een baby opvoeden – of zelfs maar in leven houden – doe je niet alleen. Vroeger hadden onze voorouders een hele stam die hielp met de opvoeding van de kinderen. Ideaal toch? Want het is echt niet gemakkelijk om te raden wat je kindje nodig heeft. Flesje? Boertje? Reflux? Andere flesvoeding? Verkeerde aanhaptechniek? Tuurlijk, als ouders leer je je baby kennen, maar je hoeft toch niet zelf het wiel uit te vinden?

Vijfduizend foto’s
Zodra ik wist dat ik zwanger was, melde ik me aan op het Viva forum. Het forum vol feministen en huisvrouwen die lekker anoniem achter hun laptop spouwen over mannen, Temptation Island en nare (schoon)familie. Maar ook een forum waar vrouwen samenkomen. Ik leerde een groep vrouwen kennen die in dezelfde maand als ik uitgerekend was. De afgelopen twee jaar sprak ik hen dagelijks. Ja, echt élke dag. We deelden Alles. Foto’s van de (eerste) echo’s, verhalen over overgeven in de bosjes en frustraties over de tante die ‘dat zijn er vast twee!’ riep. We analyseerden tijdens de laatste weken elke zucht en wee (zou het begonnen zijn) en wachtten in spanning op de eerste foto’s van onze baby’s. Inmiddels hebben we met z’n 7e meer dan 5.000 foto’s gedeeld. Van de eerste lachjes tot de prachtige poepgezichten van onze kleintjes.

Poepvragen
Dat schept een band. Maar wat ik het meest waardevolle vond? We zaten allemaal in dezelfde fase en liepen allemaal tegen dezelfde dingen aan. We bespraken álles. In de eerste nachten was er altijd wel een ander wakker die kon meedenken over hoe je je baby met krampjes helpt. Het afgelopen jaar zijn er honderden vragen voorbij gekomen: wat doe je wanneer je baby ziek is? Hoe zorg je dat je baby beter slaapt? Welke slaapzak is handig met dit weer? Is het normaal dat baby groene poep heeft? Hoe vaak moet je een flesje uitkoken? En is het erg dat mijn kind stoepkrijt heeft gegeten? Echt alles deelden we en konden we aan elkaar vragen. Ik heb werkelijk geen idee wat ik zonder hen had gedaan. Ondanks dat we elkaar vanwege de pandemie nog nooit in real life hebben ontmoet, is er niemand zo betrokken geweest bij deze periode in mijn leven als deze meiden. Tuurlijk heb ik andere vriendinnen, maar die spreek ik niet dagelijks over al deze dingen. Ze zien me aankomen… 🙂

Dus, mijn tip voor jou: find your tribe.

Heb jij ook zo’n groep vriendinnen waar je alles mee kunt bespreken?

Laat een reactie achter