Bewust leven. De afgelopen jaren zijn mijn oogkleppen steeds meer afgevallen. Ik hoop volledig, hoewel ik soms nog steeds wel eens een figuurlijke stomp in mijn maag krijg wanneer ik ontdek dat iets waarvan ik dacht dat het goed was, toch niet zo bleek te zijn. De eerste klappen vielen het zwaarst, inmiddels kijk ik nergens meer van op.

Nee, de zon is niet slecht voor je. Zonnebrandcrème smeren is niet altijd de beste keuze. Net als light producten, lijnzaadoliën en verzorgingsproducten met lekkere geurtjes. Cholesterol en vet vermijden is ook opgeblazen. Er zijn genoeg voorbeelden die mijn mond lieten openvallen. Om jouw reis wat makkelijker te maken, licht ik een aantal onderwerpen toe. Ik begin bij de zon.

Vermijd de zon, die is slecht voor je!
Pas op voor de zon, pas op dat je niet verbrand!’
‘Goed insmeren hoor!’
‘Ga maar in de schaduw spelen!’

Wie heeft dat niet gehoord als kind? Hoe deden mensen dat dan voor 1948, toen de eerste zonnebrandcrème op de markt kwam? En om nou te zeggen dat het beter gaat.. Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker neemt wereldwijd jaarlijks met 30% toe. Juist die cijfers overtuigen veel mensen dat het verstandig is om de zon te vermijden. Het totaal vermijden van de zon kan zelf negatieve en dodelijke gevolgen hebben, aldus een Zweedse studie.

Vitamine D
Nou is het volledig vermijden van de zon vast niet wat jij doet, maar als jij je bij elke zonnestraal insmeert met zonnebrandcrème dan is jouw huid daar niet blij mee. Niet alleen neem je zo véél minder vitamine D op, ook krijg je (vaak) veel troep in je lijf. Je huid neemt ontzettend veel op, óók de schadelijke stoffen die vaak worden toegevoegd aan zonnebrandcrème.

Zonnetijd opbouwen
Wat te doen? Vermijd de zon niet, maar ga er verstandig mee om. Zorg dat je je huid in de lente laat wennen aan de zon. Dus ga naar buiten, zorg voor blote huid die de eerste zonnestralen opvangt en bouw je zonnetijd geleidelijk op. Onze huid beschermt zichzelf van nature tegen de UV straling van de zon door bruin te worden en dikker te worden. Smeer bij voorkeur zo min mogelijk zonnebrandcrème.

Natuurlijke zonnebrand
Ja, verbranden is ongezond. Juist daarom bouw je geleidelijk aan op, je traint je huid. Direct van de Nederlandse winter urenlang op het Spaanse strand gaan liggen is niet verstandig. Wanneer je langdurig de zon in gaat op het heetste moment van de dag, kies dan voor een natuurlijke zonnebrandcrème. Smeer vooral geen troep op je huid. Je huid zal je dankbaar zijn.

Natuurlijke zonnebrand? Gebruik waar nodig zonnebrand op basis van zinkoxide (bv van INCIA). Vermeid stoffen als PABA, oxybenzone, parabens, homosolate, oxtorylene en alles met synthetische parfum.

De zon is prachtig. Zonlicht schenkt ons leven. Het laat onze plantjes groeien, voed onze lichamen en maakt ons blij. Winterdepressies verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer de eerste zonnestralen ons land weer verlichten. Genieten!

Hoe ga jij om met de zon?

Laat een reactie achter