Plastic is veelzijdig en spotgoedkoop om te produceren, maar het vergaat nooit meer. Tijdens mijn reis door Thailand deed ik mee aan een clean up dive en een beach clean up. Bij die eerste duik je naar de bodem van de zee om plastic op te ruimen, bij de tweede ga je naar een verlaten strand om al het plastic te verzamelen. Je wilt niet weten wat een bergen plastic we in korte tijd verzamelden!

Dat plastic niet goed is voor het milieu weten we allemaal. Het rondzwervend plastic valt na een tijdje uit elkaar in microplastics en vervolgens in nanoplastics. Wist je dat jaarlijks een miljoen zeevogels en 100.000 zoogdieren sterven door de plastic stukjes die zij onbedoeld eten?

Gelukkig kunnen we met z’n alle zorgen dat de berg plastic een stukje kleiner wordt. Je kunt ervoor kiezen om je leven om te gooien en zero plastic te gaan, maar je kunt ook wat kleiner beginnen met deze simpele tips.

Waterflesje kopen
Deze tip kent inmiddels iedereen wel, maar toch zijn plastic flessen het meest gevonden voorwerp op de Nederlandse stranden. Ben jij iemand die onderweg altijd dorst krijgt en dan maar een flesje water bij de benzinepomp haalt? Zonde! Waterflesjes zijn er in alle kleuren en smaken die je wilt. Je kunt zelf een exemplaar halen met een apart filter om fruit of kruiden in te doen.

Houten wattenstaafjes
Een ander veel gevonden item tijdens een beach clean up? Plastic wattenstaafjes. Hoe dan? Er zijn blijkbaar veel mensen die ze door de wc spoelen. De plastic staafjes zijn niet recyclebaar en dieren zien ze makkelijk aan voor eten. Gelukkig zijn er ook voldoende alternatieven, die ook echt niet duur zijn. Zo heb je bij de Etos al 100 houten wattenstaafjes voor €0,69. Easy peazy!

Uitwisbaar notitieboek
Een uitwisbaar notitieboek? Jazeker! Oké, met deze tip bespaar je geen plastic, maar wel papier. Ook fijn! Gebruikers van de uitwisbare boekjes besparen gemiddeld zo’n 300 pagina’s papier per jaar. Het leuke aan de boekjes is dat je zelf de pagina’s kunt samenstellen. Neem bijvoorbeeld een pagina met agenda lay-out, een paar met lijntjes opdruk, een lege voor je doodles en een om je to do’s op te schrijven. Je koopt ze onder andere bij Greenstory en Bambook.

Uitwisbaar schrift van ourgreenstory.org

Food huggers
Mijn favoriete plastic vervanger? De food huggers! Ze vervangen niet alleen vershoudfolie, maar houden je eten ook een stuk langer goed. Daar was ik echt verbaasd over. Het uiteinde van de halve banaan verkleurt bijvoorbeeld veel minder snel. Wat mij betreft echt dé uitvinding van de eeuw. Je kunt ook op andere manieren je eten verpakken zonder plastic, zoals bijenwas wraps. Daar was ik zelf minder enthousiast over, maar misschien is het wel wat voor jou.

Of wat dacht je van deze tips:
– Verwissel je plastic tandenborstel in voor een houten exemplaar.
– Haal je een ijsje? Kies dan voor een hoorntje in plaats van een bakje.
– Drink jij graag met een rietje? Plastic rietjes blijven maar liefst 200 jaar bestaan. Haal liever herbruikbare rietjes. Deze van Strawamboo kunnen zelfs in de vaatwasser!
– Ballonnen zijn ook erg schadelijk voor het milieu, zeker als je ze in de lucht oplaat. Doe dat dus liever niet. Vervang je ballonnen voor andere decoratie, zoals vlaggetjes die je van oude kledingstukken maakt. Of kies voor biologisch afbreekbare ballonnen.
– Koop een leuke broodtrommel voor je bammetjes, zoals dit leuke bamboe exemplaar van de Blokker.
– Vergeet ook niet om je eigen tasje mee te nemen wanneer je de supermarkt of de stad in duikt. Ik heb tegenwoordig overal herbruikbare tasjes liggen: bij de kapstok, in de auto, in al mijn handtassen..

Een hele waslijst aan tips! Vervang jij al bewust plastic? En heb je meer tips om (gemakkelijk) meer plasticvrij te leven?

Laat een reactie achter