Kun je enge ziektes voorkomen?
Gezondheid, het is een interessant onderwerp, vind je niet? Altijd in beweging, na mate de wetenschap weer nieuwe dingen ontdekt. Tegenwoordig is er zoveel informatie, dat veel elkaar ook tegenspreekt. Is intermittent fasting nou wel of niet gezond? Veroorzaakt deodorant kanker? Wat is het gevaar van buikvet? Welke ingrediënten zijn schadelijk voor ons lichaam? Zo veel vragen.
In vind het interessant om erin te duiken. Met elk boek, elke podcast en elk (wetenschappelijk) onderzoek leer ik weer een beetje meer.
Leefstijlfactoren bij veelvoorkomende ziektes
Tegenwoordig zijn er veel ziektes die op de loer liggen. Diabetes, kanker of hart- en vaatziekten. We kennen allemaal wel iemand die ermee in aanraking is geweest. Hoe rijker het land is waar we in leven, hoe meer deze gezondheidsproblemen zich voordoen. Wist je dat diabetes een van de snelst groeiende chronische gezondheidsproblemen ter wereld is? Bij diabetes type 2 speelt leefstijl een grote rol in de ontwikkeling ervan. Plat gezegd: het lichaam kan de hoeveelheid suiker dat binnenkomt niet meer (goed) verwerken. Gelukkig kunnen we met klachten naar de dokter en worden de symptomen behandeld, maar waarom doen we zo weinig aan preventie?
Ook bij kanker?
Hetzelfde geldt voor kanker. Natuurlijk spelen hierbij veel meer factoren een rol, zoals erfelijkheid, dus deze vreselijke ziekte is helaas nooit helemaal te voorkomen. Het is zelfs aangetoond dat dinosaurussen botkanker hadden, dus het is niet plat gezegd enkel een ‘moderne ziekte’, maar er zijn wel preventieve maatregelen die de kans op kanker kunnen verkleinen.
Hoe dan? Kanker ontstaat doordat er in een lichaamseigen cel een afwijking ontstaat. Een foutje. Meestal lost je lichaam dit zelf op door de cel op te ruimen, maar dat lukt niet altijd, waarna een foute cel zich ongecontroleerd kan delen. Leefstijlfactoren zoals inactief zijn en een langdurig hoge insuline gehalte in je bloed zorgt ervoor dat je cellen sneller delen, waarmee je een hogere kans hebt op zo’n foutje.
Sporten tegen borstkanker
Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen die regelmatig bewegen, minder (overmatig) oestrogeen aanmaken en daardoor een verlaagde kans hebben op borstkanker? Dat komt omdat evolutionair gezien de prioriteit van ons lichaam is om zich voort te planten. Heeft een vrouw energie over, dan worden er meer hormonen aangemaakt die de voortplanting ondersteunen.
Preventieve maatregelen
Ik hoor het je denken, welke preventieve maatregelen moet ik dan nemen om deze vreselijke ziektes te voorkomen? Ik denk dat je het antwoord al wel weet. Voldoende beweging, gezond eten en stress vermijden. Tsja, ik kan het niet mooier maken dan het is. Wel kan ik je helpen met een aantal tips. Gelukkig maar.
- Spendeer voldoende tijd buiten. Ga wandelen, spelen met je kinderen, in de zon liggen. Smeer je niet te vaak in met zonnebrand om optimaal gebruik te maken van de voordelen van de zon en geniet. Het zorgt voor lagere stresslevels.
- Ook regelmatig bewegen zorgt voor minder stress. Bij hoge stress vraagt je lichaam om een hogere suikerinname, wat leidt tot meer buikvet, wat de kant op hart- en vaatziekten vergroot.
- Eet gezond. Het liefst zo onbewerkt mogelijk. Dat betekent: geen voorverpakt eten, weinig suiker, veel groenten en fruit. Gooi frisdrank weg, voorverpakte sausjes, alles wat een lange ingrediëntenlijst heeft waarvan je de namen niet kunt uitspreken. Zit er in je gezonde gembershot bijna geen gember? Dan is hij vast niet zó gezond.
- Goede vetten zijn gezond. Roomboter en olijfolie zijn hartstikke goed voor je. Margarine niet, gooi die ook zo snel mogelijk weg. Er is niets natuurlijks aan margarine.
- Vermijd zaadoliën, zoals zonnebloemolië. Kook in roomboter, ghee (een onderdeel van roomboter, of bijvoorbeeld avocado olie.
- Drink voornamelijk water.
- Verdiep je in ingrediënten die schadelijk voor je zijn. Denk aan sucralose en maltodextrine. Niet alleen in voedsel, ook in verzorgings- en schoonmaakproducten. Als er behoefte aan is, zal ik later nog een blog schrijven over hoe je een ingrediëntenlijst leest.
In hoeverre zijn jullie bezig met gezondheid? En over welk onderwerp willen jullie meer lezen? Ik hoor het graag.
Groetjes,
Mandy