Al jaren koop ik geen kleding bij de goedkoopste winkels zoals de H&M en Primark. Liever iets meer geld uitgeven, dan bijdragen aan kinderarbeid. Want zulke goedkope kleding kan toch niet gemaakt worden door mensen (kinderen?) in de juiste omstandigheden? Eigenlijk heel hypocriet. Door 20 euro meer te betalen voor een shirtje koop ik mijn geweten af, terwijl ik nooit écht research heb gedaan naar wat ik dan precies koop. Na een duik in het diepe kan ik nu veel bewuster kiezen voor de juiste duurzame kleding en deel ik mijn bevindingen met jou, zodat jij ook een bewuste keuze kunt maken.

Verborgen kinderarbeid
Hoe groot is de kans dat onze kleding is gemaakt door kinderen? De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) schat dat er wereldwijd zo’n 152 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar kinderarbeid verrichten. Hoeveel van deze kinderen werken in de kledingindustrie? Volgens OneWorld, het platform voor journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld, is het niet bekend hoeveel kinderen er precies in de kledingindustrie werken. De cijfers ontbreken, maar de schattingen lopen in de miljoenen. 

OneWorld: “Hoe groot de kans op kinderarbeid is, verschilt per land en per schakel in de productieketen. Zo zijn India, China, Oezbekistan, Bangladesh, Egypte, Thailand en pakistan berucht. Ook geldt: hoe dieper je de keten ingaat, hoe groter de kans dat je er minderjarige meiden en jongens aantreft. In de grote fabrieken die rechtstreeks leveren aan internationale kledingbedrijven, komt kinderarbeid nog maar zelden voor. [..] Het risico zit hem vooral in de situatie waarin fabrikanten orders uitbesteden aan kleinere fabrikanten en werkplaatsen, waar weinig tot geen controle is.” 

Op het eerste gezicht ziet dat er dus positief uit, maar wanneer je dieper de keten in gaat kom je steeds meer kinderarbeid tegen. Bijvoorbeeld in de Indiase spinnerijen waar het overgrote deel van de medewerkers meisjes zijn tussen de 14 en 18 jaar. Onderzoek van de India Committee of the Netherlands concludeerde dat in 90% van de 743 onderzochte Zuid-Indiase spinnerijen verschillende vormen van moderne slavernij, inclusief kinderslavernij, voorkomt. De garen uit deze fabrieken worden verwerkt in fabrieken in India, Bangladesh en China, om vervolgens op de westerse markt terecht te komen. In de kleding die bij ons in de winkels hangen. 

Zonder werkende kinderen geen eten op tafel
Ouders in de lagelonenlanden staan vaak machteloos. De gemiddelde werknemer in Bangladesh krijgt bijvoorbeeld slechts een derde van wat beschouwd wordt als een leefbaar loon. Stop Kinderarbeid zegt dat lage lonen en lange werktijden een grote rol blijken te spelen bij de beslissing van ouders om hun kinderen van school te halen en aan het werk te zetten. Er werken nog steeds meer dan 3,5 miljoen kinderen tussen 5 en 17 jaar in Bangladesh. Bijna 50% van de textiel geproduceerd in Bangladesh wordt geëxporteerd naar de Europese Unie. Volgens Stop kinderarbeid dragen veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A en Esprit, bij aan deze situatie. 

Made in..
De situaties in India en Bangladesh zijn slechts het topje van de ijsberg. In Turkije werken Syrische vluchtelingen in de Turkse kledingfabrieken. Het BBC-onderzoeksprogramma Panorama liet in 2016 zien dat kinderen van Syrische vluchtelingen kleding in elkaar naaide voor grote internationale bedrijven. Sommige kinderen die op Turkse katoenplantages werken zijn nog niet eens 8 jaar! En in Oezbekistan is het niet veel beter, daar dwingt de regering 1,5 tot 2 miljoen schoolkinderen om elk jaar gedurende het oogstseizoen twee maanden op katoenplantages te werken. 

Bewust kopen: wat kunnen wij doen?
Wat kunnen wij doen om kinderarbeid te stoppen en te zorgen dat kinderen over de hele wereld naar school kunnen? Aangezien wij één van de meest welvarende landen ter wereld zijn, mag je toch verwachten dat wij een grote rol aannemen in het stimuleren van eerlijke omstandigheden in lagelonenlanden. Om dat te te kunnen eisen, vind ik dat ik bij mezelf moet beginnen. Dat betekent research doen en bewuste keuzes maken. 

Steun acties van Stop Kinderarbeid
Stop Kinderarbeid maakt zich sterk voor onderwijs voor kinderen en een fatsoenlijk inkomen voor volwassenen. Ze schrijven regelmatig artikelen en voeren onderzoek uit om bewustwording in te creëren in Nederland. Op hun website en social media kun je nieuws en acties in de gaten houden. Je kunt ze ook volgen op social media om zeker te weten dat je geen acties mist. 

Vergelijk kledingmerken
Er zijn verschillende sites die je meer vertellen over hoe eerlijk jouw favoriete merken zijn. Zo kun je een bewuste keuze maken over welke kleding je koopt en hoe fair die geproduceerd is. 

Rank a Brand – een merkvergelijkingssite die uitzoekt hoe transparant, groen en eerlijk jouw favoriete merken zijn. 

FairWear – controleert of bedrijven en hun toeleveranciers zich aan de gemaakte afspraken houden over arbeidsomstandigheden en duurzaamheid en helpen hen bij verbeteringen. De merken die zij noemen werken hard aan verbetering van duurzaamheid en arbeidsrechten.

Eerlijk winkelen
Op de website van Eerlijk Winkelen vind je winkels die fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. Niet alleen kleding, maar ook cadeautjes of bijvoorbeeld cafés. 

Tweedehands kleding
Er zijn steeds meer kringloopwinkels en vintage winkels waar je tweedehands kleding kan kopen. Niet alleen koop je dan geen nieuwe kleding, maar je betaalt er vaak ook een stuk minder voor! Je kunt hier ook zelf je kleding inleveren. Binnenkort komen er meer blogs online over tweedehands kleding kopen en leuke adresjes in Nederland. 

Stel vragen
Kun je niet vinden hoe verantwoord jouw favoriete merk is? Of vind je dat ze wel wat maatschappelijk verantwoordelijker mogen worden? Stel vragen! Als consument heb je een krachtige stem. Bedrijven willen niet geassocieerd worden met kinderarbeid en zijn gevoelig voor acties van consumenten. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe zij ervoor zorgen dat hun kleding duurzaam en eerlijk geproduceerd wordt, hoe zij dat controleren of waar je meer informatie kunt vinden. Vraag dit in de winkel aan het personeel, stuur een berichtje via social media of schrijf een e-mail. 

Helpt dit artikel jou om bewuster kleding te kopen? Of heb jij nog tips? Ik hoor het graag!

Bronnen:
http://www.indianet.nl/FabricOfSlavery.html
https://www.oneworld.nl/fashion/kinderarbeid-in-de-kledingindustrie-hoe-vaak-komt-het-voor/
https://www.stopkinderarbeid.nl/

Laat een reactie achter